Publicat de: orchidclub | Noiembrie 7, 2010

Orhidee de vînzare: Unii gîndesc şi pe urmă chiar muncesc…

De vreo zece ani piaţa din România a început să fie interesantă pentru firmele internaţionale active pe segmentul „ construcţii, casă, grădină”. Au început să apară plante, de la panseluţe pînă la orhidee. Uneori panselele sunt în aceste hipermaketuri la preţuri duble faţă de cele de la Tanti Mărioara care vinde panselele pe care cu greu le creşte în grădina sa. Dar sunt unii, din păcate,  care consideră că micşunelele de la Tanti Mărioara nu sunt suficient de „nobile” şi le preferă pe ce cele aduse tocmai din Olanda, chiar dacă sunt mai scumpe. Ce contează că nu rezistă nici măcar o iarnă în grădină, că n-au fost „concepute” pentru clima de pe la noi. Că  mai sunt unii care, cu toată criza, îşi permit să schimbe muşcatele şi panselele în fiecare primăvară, ca şi pensionarii din Germania, unde pe cardul lor de pensie, apar lunar peste 1.000 de euro şi sunt nemulţumiţi şi ies în stradă pentru a-şi cere măriri şi drepturi în plus, de care noi nici n-am auzit vreodată.

Din păcate, Tanti Mărioara nu poate creşte orhidee că n-are condiţii şi nu se pricepe.

De aceea dacă ne dorim aşa ceva, trebuie să le cumpărăm de la aceste hipermaketuri, că acolo sunt cele mai ieftine. Asta, dacă o plantă la vreo 50 de lei poate fi numită ieftină. Deşi să ai o floare de o fineţe extraordinară, timp de măcar o lună înseamnă doar un pic mai mult decît o „taxă” de 50 de bani pe zi. Şi nu e o „taxă” pe care ţi-o ia statul.

Acum vreo 5-6 ani, cînd în Braşov s-a inaugurat un astfel de hipermarket, au fost năpădite mese întregi cu orhidee superbe şi ieftine. S-au vîndut ca pîinea caldă. Oamenii le cumpărau datorită celor două calităţi, pe care le urmăreşte oricine, cînd scoate un ban din buzunar. Dar nimeni din magazin nu ştia să dea cel mai elementar sfat despre îngrijirea lor.

Drept urmare am făcut un mic ghid ilustrat color, pe care l-am oferit gratuit pe un CD.

A fost un efort zadarnic, sefii lanţului de mgazine au considerat că nu are nici o valoare pentru ei.

În schimb au mai adus lot şi au mărit preţul cu 50%. S-au vîndut cam jumătate, restul s-au ofilit şi în loc să se scoată la vînzare cu preţ redus, s-au aruncat la container. Cîştigul a fost de „doi lei”, ca şi înalta „filozofie” despre politica firmei.

Acuma, trebuie să aduc şi o veste bună.

Mai sunt unii care în afară de profit, urmăresc măcar şi mulţumirea clientului, nu numai banul acestuia.

În ziua de astăzi te şi miri uneori că se mai întîmplă şi din astea…

Deşi s-au gîndit mult pînă să devină activi în ţara noastră, cei de la Hornbach au deschis primul magazin la Braşov. Anul trecut au organizat o mică expoziţie, mică faţă de expoziţiile europene, dar destul de mare pentru România, sub sloganul „Lumea Orhideelor. Anul acesta, este a doua ediţie, care ţine din 04 pînă în 29 luna aceasta.

Pe lîngă „mormanul” de plante, care mai de care mai frumoase, la preţuri accesibile, primeşti sfaturi, de la un personal calificat, care a participat la cursuri ţinute de specialişti în horticultură.

Mai mult de atît, clientul primeşte şi o cărticică de 16 pagini cu informaţii sumare, dar extrem de utile despre originea şi modul de îngrijire al orhideelor puse în vînzare.

Cum spuneam…

În ziua de astăzi te şi miri, uneori, că se mai întîmplă şi din astea…

Acest articol nu a fost făcut la comandă, ci din cauza faptului că, lucrînd în marketing şi fiind preşedintele Clubului Orhideofililor din România, deplîng sau apreciez, orice lucru făcut prost, de  tăntălăi sau, bine de specialişti în acest domeniu, al Lumii Orhideelor.

Reclame

Responses

 1. Bine scris. Mai ales cu „Tanti Mărioara”
  Aşa este. Cu fiecare plantă cumparată în marele hipermarketuri, lasi pe săraci oameni care cu grijă cresc o plantă(oricare ar fi) fără o bănuţă şi înbogăteşti pe oameni care habar n-au despre acele plante, flori, etc.
  Şi mai ales „Tanti Mărioara” mai şi dă ceva sfaturi, dar în magazii se uită la tine ca la felul patru.
  Nici nu trebuie să menţionăm că acele flori cumpărate sunt ca Frumoasa Vrajitoare. Pe afara arată delicate, gingaşe, dar pe interior sunt „otrăvite” fără suflet.
  Nu ţin nici un sezon.
  Dar noroc, că sunt câţiva oameni, pe care mai interesează ca florile, plantele să fie cât mai autochtone, şi să fie ţinute ca nişte bijuteri al naturii, nu ca nişte elemente de ornament pe care poţi arunca cand vrei.
  Felicitări.

 2. E adevarat ca pe parcursul expozitiilor de la Hornbach,vin specialisti care explica cum trebuie crescuta o orhidee.Dar ce te faci cu angajatii magazinului,care dupa ce se termina expozitia,vin cu furtunul si ….uda plantele ca si cand ar uda gazon?Am fost de fata de multe ori la acest mod de ”ingriji”ei ,orhideele.Am si atras atentia,ca nu asa se face dar am primit priviri incruntate si diverse comentarii.Cu cine sa te intelegi?Si,da,unii in loc sa reduca pretul,prefera sa le duca la tocat.Sa nu mai spun de angajatele din florarii,pt care udatul orhideelor zilnic este o regula de aur si acolo pretul este mult mai mare fata de supermarket.Pasionatii de orhidee cumpara de multe ori orhidee de la reduceri,care au deja diferite probleme,in speranta ca vor salva inca o orhidee de la masina de tocat.

 3. Nu cred ca oamenii sunt atat de prosti incat nu sunt in stare sa caute cele 2 cuvinte care alcatuiesc denumirea plantei pe google… se gasesc acolo mult mai multe informatii decat ar putea fi scrise intr-o brosura amarata.
  Si da, oamenii s-au saturat de muscatele si panselutele de toate zilele, eu niciodata n-am suportat muscatele (panselutele insa-s tare faine), este de laudat ca ei cauta si altceva nou – ceea ce nu inteles este de ce toata lumea cand spune orhidee se refera la Phalaenopsis (mie nici asta nu prea-mi place, Laelio-Catt si dendrobium nobile sunt de o mie de ori mai frumoase)

  • Ai dreptate oamenii nu sunt prosti. Numai ca daca vede cineva o floare nu da fuga la un computer, pe care poate ca nici nu il are, ca sa bage doua cuvinte pe google.
   Asa ca daca primeste o amarita de brosura s-ar putea sa se decida sa cumpere o orhidee. Am vazut orhidee intr-o fereastra la Reci, un sat amarit din Covasna. Precis ca nu au cumparat-o uitindu-se pe google…
   Asa ca trebuie sa facem diferenta intre informatia primara si cea avansata… pe google … Ca nu toti stau pe google, unii sunt doar cu alfabetul si cu o poza si cu
   ceea i se spune atunci cind cumpara o floare… Ca o fi panseluta sau orhidee tot aia e!

 4. Da, ma rog, mie nu mi se pare asa un „capat de tara” faptul ca personalul magazinului respectiv a refuzat CD-ul… Ceea ce ma doare pe mine cel mai mult este ca nu se gaseste varietate in comert, in sensul ca toti aduc: Phale, Dendro (aceleasi 2-3 tipuri), miltonii si cambrii. Catt se gasesc foarte greu iar de laelia nici nu mai vorbesc, nu exista asa ceva. Ma doare pentru ca vreau sa cumpar si nu gasesc, in afara imi spun ca dureaza 18 zile transportul, si sunt si enorm de scumpe. O sa incerc totusi sa iau din Germania cateva, poate am noroc si supravietuiesc. Asta este cea mai marea problema in Romania legata de orhideele din magazin – parerea mea..

 5. As vrea si eu niste orhidee ,sunt din craiova ,cum as putea sa achizitionez cateva? Aveti sait online ? Va multumesc

  • Buna ziua. Din pacate noi nu am ajuns inca la nivelul de a comercializa orhidee.
   Imi pare rau daca v-am dezamagit din acest punct de vedere.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: