Publicat de: orchidclub | Martie 9, 2010

Orhidee de la capătul Lumii – Tierra del Fuego

Acum doi ani ne-a vizitat un “bezmetic” al orhideelor din Oregon care străbate lumea în lung şi în lat ca să vadă specii native deosebite. Atunci s-a “abătut” pe la noi, venind din Cipru unde a căutat exemplare rare de Ophrys şi Serapias. Recent a fost în Ţara de Foc, o regiune din Patagonia, tot în căutare de orhidee rare. Iată ce ne povesteşte Rick Burian despre expediţia de la capătul lumii:

Printre primele cunoştinţe pe care le-am învăţat despre orhidee a fost faptul că ele cresc pe toate continentele cu excepţia Antarcticii. De fapt pe continentul antarctic trăiesc doar două specii de plante cu flori: Colobanthus quitensis şi Deschampsia antarctica. Călătorind spre acest continent izolat, am ajuns la Ushuaia, Ţara de Foc, Argentina. Este cel mai sudic oraş al Lumii. În împrejurimi au fost descoperite cîteva specii de orhidee şi m-am gîndit că ar merita să le caut. Ushuaia se află pe latitudinea sudică de 54.48 grade. Climatul de aici este asemănător cu cel din Reykjavik (Islanda) sau din Dutch Harbor din Alaska. În lunile de iarnă, adică iunie-iulie media temperaturilor este de 0-0.5 grade Celsius, iar în cele de vară, adică ianuarie-februarie, de 13 grade. Extremele de iarnă se află pe la -20, iar cele de vară la +30. Nivelul mediu de precipiaţii este 50-70 cm pe an, dar multe zile sunt ceţoase şi vîntul poate deveni foarte puternic. Ushuaia se află la doar 1.125 de km de coasta Antarcticii şi la 3.860 km de Polul Sud.

În Parcul Naţional Ţara de Foc au fost catalogate 4 specii de orhidee. Cea care înfloreşte cel mai devreme este Codonorchis lessonii, numit de localnici palomita. Floarea ei albă cu vinişoare purpurii estede  cca. 2,5 cm şi apare în noiembrie, putînd fi găsită pînă în martie. Florile sunt singulare, pe o tijă de 20-30 de cm. Cresc la adăpostul arborilor lenga (Nothofagus pumilio), o rudă a fagului european.

Urmează Gavilea lutea, numită local orchidea amarilla care începe să înflorească în februarie. Are o inflorescenţă formată din flori de cel mult 1,5 cm diametru de un galben intens, aşezate pe o tijă de pînă la 30 de centimetri. Este foarte frecventă şi înfloreşte în grupuri compacte. Am găsit-o chiar şi pe marginea drumului care străbate Parcul Naţional. Are nevoie de un sol umed expus la soare.

Gavilea australis sau orquidea verde începe să înflorească la sfîrşitul lunii noiembrie, pînă în februarie. Este asemănătoare cu Gavilea lutea, dar are flori alb-verzui cu nervuri verzi. Creşte în zonele ierboase ale Parcului.

Chlorea magellanica, orquidea de magallanes, începe să înflorească la sfîrşitul lunii decembrie, pînă în ianuarie. Florile albe cu vinişoare verzi de pînă la 3,5 cm se află pe o tijă de vreo 30 de cm. Preferă ariile deschise din zonele ierboase sau luminişurile din păduri.

Orhideele sunt doar „sarea şi piperul” pentru turiştii care vizitează Ţara de foc. Mii de turişti din întreaga lume vizitează anual Parcul National unde pot vedea multe alte minunăţii ale naturii din Patagonia.  „Planet Earth, the way it used to be” este sloganul cu care apar pe internet, adică ceva ca Romania, land of choice, numai că treaba e mai bine făcută. Să fie Patagonia o alegere mai bună?

Vă puteţi informa pe adresa http://travel.patagonia-argentina.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: