Anul 1978 a fost un an istoric pentru Contele Dracula. Ce s-a întîmplat?
S-a făcut încă un film cu vampiri? S-a deschis vreun muzeu horror care-i să-i poarte numele? S-a mai lansat vreun produs de genul Vodca Dracula, care să se vîndă turiştilor în faţa Castelului de la Bran?
Nicidecum! S-a înregistrat un nou gen în Familia Orchidaceae!
Botanistul Carlyle Luer, în urma unor studii temeinice de taxonomie a ajuns la concluzia că o parte dintre orhideele din genul Masdevallia au caracteristicile necesare pentru a defini noul gen pe care l-a denumit DRACULA.
În prezent sunt 118 „vampiri – vegetali” care populează acest „clan”.
Majoritatea cresc în Ecuador, Columbia şi Panama, pe versanţii munţilor mai înalţi de 1500 de metri.
Unii spun că sunt cele mai urîte orhidee… Gusturile nu se discută…
Da ceea ce este sigur, e că înfăţişarea florilor este cu totul deosebită. Parcă ar fi nişte măşti create de către adevăraţi vizionari, angajaţi pentru a lucra pentru regizorii filmelor de groază.
Şi numele unora este pe măsură : Dracula vampira, Dracula diabola, Dracula exasperata, Dracula chimerae (himera)… şi chiar Vlad Ţepeş
De ce o fi dat Luer acest nume genului devine relativ clar. Deşi nu s-a consemnat nicăieri această trimitere către faimosul personaj al lui Stroker: Dracula, care pentru noi înseamnă „succesul” turismului românesc… Că fără Dracula, de Bran sau Pasul Bârgaului nu auzea nimeni, deşi zona geme frumuseţi printre care şi orhidee autohtone demne de văzut.
Poate că botanistul a avut în vedere şi faptul că florile se deschid la lăsatul întunericului, arătîndu-şi înfăţisarea, precum faimosul conte… Doar că sunt inofensive, însă surprinzătoare şi atrag şi turişti din toată lumea… Dar nu în Carpaţi…
Unde?
Acolo unde orhideele sunt un obiectiv turistic, mai ales dacă sunt native şi protecţia şi cultivarea lor este sprijinită:
de exemplu >>>>>>
………..În Ecuador la „ferma” Ecuagenera. www.ecuagenera.com
……………..În Panama la „ferma” Finca Dracula www.fincadracula.com
Lasă un răspuns