Publicat de: orchidclub | Mai 4, 2009

Două sate: Boden (Tirol), Hănăşeşti (Apuseni) -asemănarea: doar natura şi orhideele???

Urmărind emisiunea lui Mihai Tatulici de la Gârda de Sus mi-am dat seama de faptul că nu numai natura este un subiect fără importanţă pentru societatea românească în general, dar nici oamenii. Copiii merg 10 kilometri pe jos de la Hănăşeşti la Gheţari pentru a face şcoală…Şi este vorba de fapte, nu de o vorbărie rostită pe sub mustăţi de diverse culori, dar mereu cu un zîmbet cinic pe buze…

Turdean fiind, am fost de multe ori în acea zonă, tocmai pentru a vedea minunăţiile de pe Valea Arieşului, peşteri ascunse, pajişti cu flori pe care am început să le descopăr cu ocazia acestor excursii.

Tocmai de aceea am avut o strîngere de inimă: nimic nu s-a schimbat în viaţa „stăpînilor” acestor locuri, moţii, cu care ne mîndrim în imnuri şi discursuri pompoase.

Acum cîţiva ani am avut ocazia să vizitez un sat asemănător în Alpii Tirolezi: Boden.

Hai să facem o comparaţie cu date:

Hănăşeşti: Sat din Comuna Gârda de Sus. Altitudine cca. 800 m. Număr locuitori: 100 în anul 2000, în scădere. Număr de case: max 50. Drumuri de acces: poteci. Scoală: la Gheţari (10 km pe jos) cca 10 copii. Mijloace de existenţă: creşterea animalelor. Electricitate: ? probabil lipsă. Mijloace de comunicare: Cu tulnicul, eventual telefon mobil, dacă are acoperire. Natura: 9 rezervaţii naturale făcînd parte din Parcul Naţional Munţii Apuseni.

Boden: Sat din Comuna Pfafflar. Altitudine cca 1000 m. Număr locuitori: 40 în 2007, Număr de case 16. Drumuri de acces: şosea asfaltată cu legătură la drumuri naţionale.

Şcoală: locală pentru 4 copii (clasele 1-4, cu învăţătoare care face naveta din vale).

Mijloace de existenţă: creşterea animalelor, turism. Electricitate: din 1957. Mijloace de comunicare: Telefon fix, Internet. Natura: Rezervaţia Naturală Lechtal

Cîteva detalii interesante, suplimentare,despre Boden: În 1984 jumătate din sat a fost măturat de o avalanşă de proporţii istorice. Timp de trei ani s-a lucrat la montarea unui sistem de grilaje din profile de oţel fixaţi pe versanţi, în greutate de cîteva sute de tone. La lucrare au participat elicoptere militare şi alpinişti utilitari. A costat vreo 2 milionane de euro. Asta „doar” pentru a proteja cele 16 case şi 40 de suflete, credem noi… Căci ei, adică tirolezii, cred că apără tradiţiile lor de sute ani. Aici trăieşte singura persoană din Austria, care este înregistrată oficial cu profesia „bauer”, adică ţăran, Rosi Lechleitner.

În rest orhidee autohtone la tot pasul şi la Hănăşeşti şi la Boden:

Cypripedium calceolus, Gymnadenia conopsea, Traunsteinera globosa, Corallorhiza trifida.

Le poţi admira căutînd prin iarbă, în timp ce  însoţeşti copiii dela Hănăşeşti, care merg pe jos 10 kilometri, peste munte, la şcoală, sau rugînd ţăranca Rosi, din Tirol, să te călăuzească pe văile de la Boden. După ce mulge vacile…şi copiii au traversat soseaua şi s-au dus la şcoală !

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: