Publicat de: orchidclub | Mai 2, 2009

Stalin, Cortina de Fier şi orhidee

sirma ghimpata

1948 – Stalin decretează înfiinţarea Cortinei de Fier: o barieră fizică severă între ţările dominate de Rusia sovietică şi Vestul Europei. Că tocmai, cu puţin timp în urmă învinseseră balaurul hitlerist împreună şi animalul răpus se tranşează şi se împarte.

Nu a durat mult şi graniţa dintre Ungaria şi Austria a fost înţesată de cîmpuri de mine şi garduri de sîrmă ghimpată. Zona cea mai vizată a fost fîşia de nord, unde natura crea dificultăţi majore: Lacul Fertő şi mlaştina aferentă care se întinde pe mii de hectare.

Tehnica sovietică şi-a depăşit orice limite în materie de electronică şi explozibili pentru a detecta şi distruge, citeşte ucide, eventualii „ duşmani”, care vor să fugă de comunism, nu pe cei care ar veni din vest ca să îl distrugă. S-a adus şi o barcă de patrulare, echipată cu un motor construit de Tupolev, pentru prinderea fugarilor în timp „real”, dacă scăpau de grănicerii cu Akm şi de minele ascunse peste tot. Sistemul a fost atît de bine pus la punct încît chiar şi o vrabie putea declanşa alarma… Grănicerii au ajuns la exasperare, fugărind „lighioane anticomuniste” prin păpuriş…care se dovedeau a fi păsări sau soareci.. Dar Cortina de Fier, o legendă a Războiului Rece a funcţionat de minune, în astfel de condiţii naturale incredibile, pînă în 1989.

Azi se împlinesc 20 de ani, cînd pe  2 mai 1989, Gyula Horn şi Alois Mock au hotărît decuplarea Cortinei de Fier de la aparate…

Biologii şi iubitorii de natură au început la scurt timp după aceea să exploreze zona lacului, unde nu au avut acces timp de 40 de ani. Şi au făcut descoperiri pe undeva aşteptate, dar senzaţionale: Cortina de Fier a conservat natura!

Nimic nu ar fi  putut asigura condiţii neperturbate de intervenţia neavenită a omului, cu atîta perfecţiune. Zona a fost păzită timp de 40 ani de o armată întreagă, înzestrată cu un arsenal redutabil!

Drept urmare, specii rare de orhidee au fost conservate şi s-au dezvoltat nestingherit acolo…

Iată cîteva exemple:

Dactylorhiza lapponica, o specie scandinavă, care creşte în Norvegia, Suedia şi insula Gottland, dar iată că s-a adaptat şi mai la sud, în mlaştina Fertő. Ea mai există în Franţa la Termignon şi la noi în mlaştina de la Hărman.

Liparis loeselii, o orhidee cu flori verzi, foarte discrete, greu de descoperit, nu numai datorită aspectului ci şi rarităţii ei. Desecările şi schimbarea climatică au redus substanţial ariile în care ea poate trăi.

Ophry sphegodes o specie mediteraneană, atît de rară în Ungaria, încît amenda pentru un o floare „culeasă” este de 100.000 de forinţi (salariul mediu pe economie).

Iată ce „cadouri” ne-a făcut din „întîmplare” Stalin în 1948…

Anunțuri

Responses

  1. nenorocit comunismul asta dar macar obliga la profesionalism…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: