Publicat de: orchidclub | aprilie 30, 2009

Papucul Doamnei – între mîndrie şi frică

Cea mai “vînată” orhidee europeană este fără îndoială Cypripedium calceolus – Papucul Doamnei. papuculÎnsăşi numele ne dă de ştire că avem de-a face cu o legendă… Este o legendă care a fost preluată de multe popoare, asociind forma spectaculoasă a florii cu un papuc, al Zeiţei Venus, al Fecioarei Maria, al unei domnişoare, care toate, furate de dragoste, dar trezite la timp, au fugit din faţa ispitei, pierzîndu-şi condurul în iarbă. Dincolo de aceste poveşti încîntătoare care se pot povesti la gura sobei, realitatea este foarte tristă şi îngrijorătoare: Papucul Doamnei poate deveni o legendă cu adevărat, adică ceva ce a fost şi nu mai este. Pentru că a fost distrusă !

În toată Europa este pe cale de dispariţie şi este pe locul întîi pe lista plantelor protejate de lege. Multe organizaţii au început proiecte de înmulţire “in vitro” şi repopularea zonelor istorice, unde specia acum nu mai există, cu plăntuţe obţinute în laborator. Multe autorităţi au introdus amenzi exorbitante pentru distrugerea plantei sau a zonei în care ar creşte.

La noi Papucul Doamnei este protejat încă din 1938, prin Decret Regal. Ce preocupări avea Regalitaea…În Flora Romaniei, publicată în 1972, este menţionat ca fiind prezent în 21 de judeţe.

Dar este greu de ştiut unde mai există în locaţiile menţionate atunci… Avem informaţii răzleţe, date cu justificată teamă, că a fost găsit, chiar fotografiat, dar fără a da detalii şi este şi normal: nimeni nu va dezvălui unde a găsit o „comoară“, atîta timp cît jefuitorii pîndesc la tot pasul… Noroc că Cypripedium nu poate fi găsit cu detectorul de metale…

O poveste adevărată mi s-a întîmplat chiar mie. Am dus muncă de lămurire cu un domn să mă ducă să văd minunăţia timp de doi ani. Nu este decît un iubitor al naturii, nici comisar de mediu, nici membru al Green Peace, doar un simplu cetăţean… Dar i-a fost teamă, că dacă divulgă secretul, se va întîmpla o nouă distrugere.

Dacă am avea 1 astfel de om la 100 de locuitori şi nu la 100.000 am putea şi noi să ne mîndrim pe stema vreunei localităţi cu Papucul Doamnei aşa cum se întîmplă la Felsőtárkány în Ungaria sau la Snåsa în Norvegia, că pe-acolo o fi iubitorii de natură în majoritate. Şi culmea, astfel aduc şi turişti şi profit…


Responses

 1. Am gasit Papucul Doamnei in muntii nostrii…..e de-a dreptul impresionanta! pentru doritori atasez oricand o fotografie facuta cu trei zile in urma mesajului postat pe aceasta pagina!!!!

  • Draga Floentina,

   ESTE NEMAINPOMENIT! Felicitari! Ma bucur enorm.

   Te-as ruga sa-mi trimiti poze pe adresa andreaslenard@yahoo.com.

   Voi pune un articol nou pe blog cu Papucul doamnei si voi include pozele acolo, daca imi dai voie.

   Andrei Lenard tel 0040 -743-102300 fax 0040 -268- 230586 Orchid Club Romania http://www.orchidclub.ro str. Armata Romana 3 RO – 505400 Rasnov Brasov, Romania blog:  http://www.orchidclub.wordpress.com

 2. Draga Floentina,
  ESTE NEMAINPOMENIT! Felicitari! Na bucur enorm.
  Te-as ruga sa-mi trimiti poze pe adresa andreaslenard@yahoo.com.
  Voi pune un articol nou pe blog cu Papucul doamnei si voi include pozele acolo, daca imi dai voie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: