Publicat de: orchidclub | Aprilie 14, 2009

Calendar de ingrijire pentru Dendrobium

dendrobium-nobile-hibridPentru Dendrobium avem nevoie de mai multa atentie decit pentru Phalaenopsis in ceea ce priveste ingrijirea.

Aceasta in primul rind datorita faptului ca hibrizii din comert au fost dezvoltati din doua grupe in ceea ce priveste provenienta climato-geografica:

O grupa a fost dezvoltata pe din Dendrobium nobile, originar din zona musonica. De aceea are nevoie de temperaturi relativ mai scazute si o perioda de repaus aproape complet lipsita de udare din octombrie pina in decembrie. Au nevoie lumina in semiumbra, dar nu trebuie expuse soarelui direct de amiaza.

Cealalta grupa de hibrizi a fost dezvoltata din Dendrobium phalaenopsis, care provine din zona calda, tropicala si subtropicala ( de ex. Filipine, Papua Noua Guineea) unde temperatura este mai ridicata si umiditatea de asemenea. Acestea nu au nevoie de perioada de repaus.

Calendar pentru ” descendentii” Dendrobium nobile

Luna Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie
Lumina semiumbra semiumbra umbra umbra umbra umbra
Temp. n:8 z:15 n:8 z:15 n:12 z:18 n:12 z:18 n:14 z:20 n:14 z:20
Udare saptaminal saptaminal saptaminal saptaminal 2x/sapt 2-3x/sapt
Vegetatie inflorire inflorire inflorire dezvoltare dezvoltare dezvoltare
Luna Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Lumina umbra umbra umbra umbra semiumbra semiumbra
Temp. n:14 z:20 n:14 z:20 n:14 z:20 n:14 z:20 n:12 z:18 n:8 z:15
Udare 2x/sapt 2x/sapt saptaminal pauza/rar pauza/rar pauza/rar
Vegetatie dezvoltare dezvoltare dezvoltare repaus repaus repaus

dendrobium-pahalenopsis2Calendar pentru „descendentii” Dendrobium phalaenopsis

Luna Ianuarie Februarie Martie Aprilie Mai Iunie
Lumina semiumbra semiumbra umbra umbra umbra umbra
Temp. n:14 z:20 n:14 z:20 n:18 z:22 n:18 z:22 n:20 z:25 n:20 z:25
Udare saptaminal saptaminal saptaminal 2-3x/sapt 2-3x/sapt 2-3x/sapt
Vegetatie inflorire inflorire inflorire dezvoltare dezvoltare dezvoltare
Luna Iulie August Septembrie Octombrie Noiembrie Decembrie
Lumina umbra umbra umbra umbra semiumbra semiumbra
Temp. n:20 z:25 n:20 z:25 n:20 z:25 n:18 z:22 n:18 z:22 n:14 z:20
Udare 2-3x/sapt 2-3x/sapt 2-3x/sapt 2x/sapt saptaminal saptaminal
Vegetatie dezvoltare dezvoltare dezvoltare dezvoltare inflorire inflorire

Reclame

Responses

 1. eu am cativa dendrobium nobile diferiti si nu este adevarata faza cu umbra/semiumbra, ai mei fac mai multe flori decat cei din comert in fiecare primavara si asta din cauza ca ii tin mereu in lumina destul de puternica (adica in niciun caz semiumbra). Si cu udatul, daca vreti sa faca flori mici, nu mari si frumoase, n-aveti decat sa nu-i udati. Este adevarat ca iarna se uda ceva mai rar, dar nu cred ca la 2 saptamani totusi.
  Am impresia ca si diferenta de temperatura este importanta pentru inflorire, nu ati spus nimic despre asta in acest articol. Daca nu au diferenta de temperatura intre zi si noapte de cateva grade, in loc de flori o sa va pomeniti ca micii mugurasi „florali” care incep sa se dezvolte ajung sa devina plante noi, si nu flori. Articolul este foarte slab documentat, pacat ca se fac asemenea publicatii pe internet ca sa ne pierdem vremea cand dam o cautare pe google cu asemenea chestii.

  • Multumesc pentru aprecieri.
   Cei care au orhidee acumuleaza dupa un timp o experienta conditionata de conditiile in care le cresc. Ma bucur ca ai reusit sa faci observatiile legate de exemplarele de Dendrobium pe care le ai.
   Este foarte posibil ca ceea ce se intimpla la tine sa fie adevarat, daca asa ai constatat. Din pacate, in general Dendrobium reactioneza bine asa cum sunt conditiile date in articol.
   Si acestea sunt extrase dintr-o carte a unui crescator de orhidee german, care imi este prieten.
   Cartea a fost publicata in 10.000 de exemplare si chiar a fost vinduta. Probabil ca datorita faptului ca este foarte slab documentata si ca e pacat ca se fac asemenea publicatii pe internet ca sa ne pierdem vremea cand dam o cautare pe google cu asemenea chestii.

 2. Bine, atunci anul asta, deoarece s-au inmultit si pot face teste, o sa fac asa: pe unele o sa le tin la semi-umbra etc … asa cum scrie in cartea domului german, iar pe altii o sa ii tin tot ca pana acum, sa vedem cum or sa infloreasca la primavara.
  O zi frumoasa in continuare

 3. si totusi, un exemplu demn de urmat de recomandari de la crescatori si vanzatori ar fi acesta: http://www.orchidsgardencentre.com/orchids.nobi.cfm
  Aici este contrazis marele teoretician german 🙂 … teoria e una, practica…

 4. Buna seara,
  Am primit in august, cadou o Dendrobium Nobile Alba. In august era plina de flori, iar in septembrie i s-au uscat si au cazut. Am udat-o ca in chenarul de mai sus (chenarul dumneavostra mi-a salvat floarea). Acum in decembrie 2 dintre frunze i s-au ingalbenit. Prima am taiat-o caci am crezut ca daca fac asa nu se vor mai ingalbeni si altele, dar acum i s-a ingalbenit inca una. Tin sa va mentionez ca frunzele ingalbenite sunt din „planta mama” (cum as putea spune), iar „planta mama” a mai facut inca 2 vlastari care sunt aproape cat ea (cei 2 vlastari au rasarit in noiembrie). Eu nu i-am schimbat nici ghiveciul si nici compostul (cred ca asa se numeste). Eu ce trebuie sa fac cu frunzele? De ce mi s-au ingalbenit? Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra pe e-mail daca se poate.

 5. Orhideea mea are vlastari noi de un an si nu au inflorit nici acum. am vazut ca acum incepe inca unul sa iasa. ce sa fac sa infloreasca?

  • Buna Mihaela,
   Ar trebui sa cauti un ingrasamint lichid bogat in fosfor si potasiu. Adica la raportul NPK sa fie ceva de genul 4-5-6
   Cel de la Firma VILMORIN are aceasta compozitie:
   Compozitie: NPK 4:5:6+ microelemente 5% azot(N) 2.25 % Azot (N) și 1.75% Azot (N) amoniacal, 5% Andrahidă Fosforică (P2O5), 6% oxid de potasiu (K2O) solubil în apă, 0,013% Bor (B), 0.003% Cupru (Cu), 0.021% Fier (Fe), 0.011% Mangan (Mn), 0.0011% Molibden (Mo), 0.058 % zinc(Zn).
   Se gaseste de ex la Brico, dar poate si in alte asemenea marketuri.
   Succes,
   Andrei

   • multumesc pentru raspuns. folosesc un ingrasamnat NPK 3,5- 5,5- 6,5. o lingurita la 2 litri de apa. ud cu solutia asta o data la 2 saptamani. degeaba

 6. buna ziua! nu sunt specialista in orhidee, de aceea apelez la un sfat.Am primit un dendrobiun nobile acum 2 ani in septembrie. in perioada dec-ianuarie nu l-am udat deloc, iar in februarie a ineput sa scoata mugurasi pe celelate tije care au crescut intre timp. Acum a rasarit pe tija mama o plantuta asemenataoare la care vad ca ii cresc radacini ca acelea de la planta mama.
  Ce tb sa fac? sa astept sa se dezolte suficient si apoi sa o desprind de pe tija mama ca apoi sa o plantez intr-un ghiveci? pe tija mama nu au mai iesit flori, ci doar pe cele care s-au dezvoltat ulterior.In speranta ca ma veti putea ajuta cu un sfat va multumesc. daca e nevoie va pot trimite cateva poze ca exemplu.

  • Buna Ana Maria,
   Pe tijele pe care au fost flori, a doua oara nu prea mai apar cit foarte rar. Ele au rolul de a hrani planta pentru tije noi.Se poate sa faca pui „keiko”. astia se pot desprinde cind au radacini de 4-5 cm, pentru a fi plantate in alt ghiveci. E bine sa fie taiate cu o bucata de tija veche, deoparte si alta, care pot fi bagate cu tot cu noile radacini in substrat si fixate cu niste agrafe de birou, desfacute in forma de U. Poate gasesti agrafe cu invelis de plastic.
   Succes, Andrei

   • am inteles e bine ca tija mama sa o tai dupa ce desprind puiul?dati-mi o adresa de mail sa pot aduga cateva poze va rog frumos!
    Multumesc mult!

 7. BUNA ZIUA,am primit de curand o orhidee nobile si i.au cazut toate floriile si acum au inceput sa se ingalbeneasca si frunzele ,una cate una.nu stiu ce sa.i fac,sau nu stiu ce nu.i place .

  • Buna Angela,
   Dendrobiumul are nevoie de umiditate atmosferica destul de ridicata. in locuintele noastre este insa un aer cam uscat. Incearca sa pulverizezi planta cit mai des.

 8. buna ziua,
  va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in ceea ce priveste inmultirea dendrobiumului.
  planta mama a facut 3 pui:
  unul este de aprox 15 cm inaltime iar ceilalti 2 sunt de 3-4 cm.
  cum trebuie sa procedez????
  va multumesc

  • Buna Gabriela,
   De obicei din tijele vechi se transfera toata hrana la cele noi. Cind se vor usca cele batrine, pe rind poti sa le tai.

 9. Salut! Am si eu un Dendrobium Star Class din septembrie, a fost un timp inflorita si apoi iau cazut toate florile, linga planta mama au mai crescut 2 vlastari sunt destul da mari, de cind o am nu iam schimbat nimic, am auzit ca dupa ce face alti vlastari planta mama trebu de taiat ce sa fac in ghiveci are urme ca au mai fost taiati citiva vlastari ce trebuie sa fac? Va rog mult sa-mi raspundeti.

  • Buna Viorica,
   Cel mai bine e sa lasi deocandata tijele vechi netaiate. Din ele toata hrana se va tranfera la tijele noi si cele batrine se vor usca singure. Pe urma poti sa le tai.

 10. buna
  am si eu 3 orhidee dendrobium phalanopsis,
  doua sunt alb cu mov deschis si am obervat ca tulpina se rideaza ( se zbarceste una din ele am tinut-o in alta parte si sa dezvoltat foarte bine de cand am adus-o acasa a inceput sa aiba problemele de cara am zis mai sus
  cand am adus-o avea o tija pe care avea vreo 7 flori cand i-au cazut toate florile am taiat tija si a dat una noua dar pe asta noua nu face decat trei flori si sunt micute.
  cealalta orhidee de aceasi nuanta am tinut-o tot timpul la mine si o periaoda a mers bine a dat 4 tulpini noi dar sunt cam de vreo 5-7 cm. nu mai mari
  sau oprit din crestere si celelalte tulpini au inceput sa se rideze f. tare.
  le un o data la saptamana, ingrasamat nu le-am mai dat de vreo 1 luna
  iar cea dea 3 orhidee este mov inchis poate chiar un visiniu inchis am cumparat-o de curand si e f frumoasa are o tulpina de 20-30 cm dar de cand am adus-o au inceput sa i se uste frunzele si sa i se rideze una din tulpini.
  le ud o data la saptamana si mai vreau sa spun ca este o caldura de 30 gC apx. ziua noaptea unde le tin.
  multumesc
  andrei

  • Buna Andrei,
   Orice mutare, mai ales in aceasta perioada este o trauma pentru ele. Una e ca transportul acum presupune expunerea la un soc termic (frig), la care planta reactioneaza prin aruncarea florilor. Pe de alta parte umiditatea din aerul camerei este foarte importanta. Daca ai 30 de grade, sunt sigur ca nu ai raportul de umiditate/temperatura care le place. Aerul este sigur prea uscat si de aceea are loc zbircirea si lipsa de crestere. Prin udarea substratului nu se poate asigura decit apa din planta, dar mediul (aerul) nu primeste umiditate. In cearca sa faci rost de o tava, ceva, in care sa pui pietris marunt (3-5 mm) care sa fie mereu umed si pune ghiveciul pe pietris. Astfel se formeaza un microclimat cumva.

 11. multumesc mult pentru raspuns 🙂

 12. Interesant articolul dvs.
  Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu urmatoarea dilema:
  Am primit recent o orhidee – pe ghiveci scrie doar Orhidee Dendrobium – (seamana destul de mult cu cea din poza pe care ati pus-o intre cele doua „Calendare pentru “descendenti” – si este de culoare visiniu inchis).
  Cum pot afla din ce grupa face parte (Nobile sau Phalaenopsis), si in consecinta cum sa o ingrijesc si cum sa o ud?
  Multumesc foarte mult pentru raspuns,
  Claudia

  • Buna Claudia
   Sarbatori fericite! Am nevoie de o poza

   • Sarbatori fericite, La multi ani !
    Multumesc frumos pentru raspunsul prompt, voi face o poza si voi reveni cat de repede voi putea (sper ca maine).

 13. Buna, am citit toate raspunsurile date la comentarii si am mai invatat cate ceva… am si eu o orhidee Dendrobium alba, primita cadou in 2012 iunie-iulie.. avea flori dar au cazut.. de atunci nu a mai inflorit insa au aparut vlastari noi… problema e ca de o luna pe frunze apar pete mici maronii spre negru cand frunza e deja verde, apoi frunza se ingalbeneste total… si tulpinile sunt cam uscate… credeti ca ar avea vreo boala? va multumesc.

 14. buna ziua am si eu dendrobium nobile si as vrea sa il scumb intr-un ghiveci mai mare decat cel in care a fost cumparat dar nustiu ce se pune in ghiveci ca pamant nu are….astept un raspuns
  multumesc

  • Buna Viorica, am si eu un Dendrobium Nobile si am avut aceeasi problema.. am schimbat ghiveciul cu unul mai mare si am mai adaugat si pamant de flori .. ceea ce a facut sa cada toate florile ei albe… apoi m-am informat si am gasit solutia.
   Uite aici cateva sfaturi:

   Schimbarea ghiveciului la orhidee se face o data la doi ani, primavara, dupa ce a inflorit, sau cand incepe sa dea lastari noi (cand iese din perioada de repaus). Folositi un amestec de 10 parti scoarta de copac fin maruntita si 1 parte compost pentru orhidee, pentru ghivece mai mici. (Deci nu ar fi recomandat sa schmbi acum…)

   Dendrobium are nevoie de lumina puternica; pamantul din ghiveci trebuie lasat sa se usuce putin intre udari, atunci cand orhideea nu este in floare.

   Planta prefera compostul bine aerisit, format fie din fibre de feriga sau copac, fie pe baza de scoarta de copac si turba. Indiferent de compostul folosit, acesta trebuie sa fie aerisit, usor si sa nu se stranga in jurul radacinilor. (lradacinile la floarea mea ies in afara si e bine asa, asta nu inseamna ca tb schimbat ghiveciul).
   .
   Radacinile de orhidee Dendrobium nu tolereaza pamantul ud, imbibat cu apa; aceasta situatie duce inevitabil la putrezirea radacinilor. Stropirea ocazionala a foliajului cu apa ajuta la mentinerea umiditatii, mai ales in zilele toride (eu o stropesc cu apa la temperatura camerei numai dimineata, in fiecare zi si e f fericita :). Orhideele suporta temperaturi de 7-35 C, idealul fiind intre 16-30C.

   Acum are lastari noi, radacini noi, insa nu mi-a inflorit inca.. mai astept pana cresc noii lastari 😉
   Succes!

 15. Buna ziua!
  V-as ruga si eu sa-mi dati cateva sfaturi pentru ingrijirea orhideei Vanda.Am cumparat una acum o saptamana,din pacate la Obi nu prea stia nimeni nimic de ingrijire.Este intrun vas de stica cu putina apa si multe radacini, are doua tije pline de flori mov albastrui. Traieste tot timpul in apa,ii place afara sau ca celelalte orhidei si ce stimulenti isi doreste? Multumesc anticipat pentru sfaturi

  • imi cer scuze pentru intarziere,din pacate am fost cu probleme medicale.Pentru Vanda cel mai bine este s-o lasati in acel vas,si sa verificati apa si sa nu puneti apa des,ca putrezeste,mai ales la iarna,ca in acel vas se simte ca intr-o sera sii isi regleaza singura umiditatea.Iarna insa nu trebuie sa scada temperatura mediului sub 21-22 grade si udare mai rar.Pentru udat cel mai bine ar fi s-o scoateti din vas si s-o pulverizati cu o solutie cu ingrasamant ,de 2 ori/saptamana vara si la 2 saptamani iarna.
   Mare atentie la temperatura ambianta .Cand nu se simte bine,ii cad florile si radacinile se innegresc.
   Va doresc succes.

 16. Multa sanatate va doresc!Din pacate vanda mea da semne de boala,i-au cazut florile si radacinile sint negricioase, cand ma uit la ea imi vine sa plag. .Apa nu a avut multa doar de vreo doua degete dar, eu la cateva zile,cand apa se evapora sau era murdara o scoteam afara spalam vasul , schimbam si apa, poate nu ia placut. O stropesc pe frunze cu ingrasamant ptr orhidee de la vita flora,am multe orhidee si dendrobium dar nu am avut probleme cu nici unul, si nu le am de un an doi.Daca asi lasa-o cateva zile fara apa in vas si sa o stropesc doar pe frunze?? ce ma sfatuiti? Multumesc frumos pentru sfaturi

 17. Buna! am primit de curand un pui de dendrobium care a fost rupt de pe plantuta mama….l-am plantat intr-un ghiveci transparent dar am observat pe frunze cateva pete si de aici nu prea mai stiu ce trebuie sa ii fac…stiu ca nu e mare filozofie dar imi sunt foarte dragi orhideele si nu as vrea sa se strice. (il am cam de 3 sapt.) sta la geam si am renuntat sa il mai ud pentru ca se vede in ghiveci ca are vapori de apa. va multumesc

 18. Buna, sotul mea daruit dendrobium nobile prin luna aprilie, a avut mai toata vara flori dar de citeva zile o vad cam gingasa si frunzele lasate in jos…ziceti ce sa fac ca so salvez va rog?

  • Rodica, trebuie să scoți planta din ghiveci ca să vezi starea rădăcinilor. Rădăcinile putrezite trebuie tăiate. Substratul trebuie să fie afînat. Apa nu trebuie lăsată în farfurioara de sub ghiveci. M-aș bucura dacă mi-ai scrie ce s-a mai întîmplat în continuare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: