Publicat de: orchidclub | Martie 22, 2009

sagisoo 鷺草 – Orhideea egreta

Lumea e plină de minuni şi de legende care încearcă să ni le explice.

Multe orhidee, considerate adevărate minuni ale naturii, au dat naştere unor legende înduioşătoare, avînd mai toate ca subiect o dragoste neîmplinită…

O legendă vine din Japonia:

O tînără din cetatea Setagaya ( una din cele 23 de cetăţi de apărare ale oraşului Tokyo) a trimis o scrisoare de dragoste iubitului ei, un războinic al împăratului, aflat pe cîmpurile de luptă. Scrisoarea i-a încredinţat-o unei egrete. În acea perioadă, acum sute şi sute ani, poate mii de ani, probabil că egretele erau, cel puţin în Japonia, păsări la fel de comune ca astăzi porumbeii din Piaţa Sfatului la Braşov. Egreta a fost însă răpusă înainte de a ajunge la destinaţie şi s-a prăbuşit într-o mlaştină. Din trupul ei a răsărit o floare albă, cu petalele imaculate, ca nişte aripi desfăcute, ca o egretă în  zbor:

sagisoo – orhideea egretă .

Ea creşte în mlaştinile şi zonele umede din Japonia şi Koreea.

Şi a fost descrisă pentru lumea ştiinţifică, în 1826, ca Habenaria radiata, de către Kurt Polycamp Joachim Sprengel, botanist german, născut în Pomerania.

Cu timpul, goana după hrană a început să pericliteze din ce în ce mai mult arealul ei de răspîndire, prin extinderea culturilor de orez.  Ca urmare a ajuns pe Lista Roşie a Speciilor pe cale de dispariţie, ca şi marea egretă albă, pasărea măiastră a mlaştinilor.

Datorită frumuseţii ei, de ceva timp, cultivatorii de orhidee s-au straduit si au reuşit să pună la punct metode de înmulţire şi să obţină tuberculi care sunt accesibili şi pentru cei care îşi doresc orhidee rare în colecţie.

Astfel tuberculi, care au dimensiunea unei alune, pot fi achiziţionaţi în Japonia, Statele Unite şi chiar şi în Olanda şi Franţa.

Un tubercul costă maximum 15 euro, iar tranportul 45 euro. Astfel orhideea egretă rămîne, cel puţin pentru noi, încă la nivel de „legendă”…

O „legendă” a zilelor noastre, oribilă… faţă de legenda adevărată a orhideei egretă…

Anunțuri

Responses

  1. este intradevar uimitoare ! cat de mici suntem in fata naturii ! si cat ne-ar trebui sa-i descoperim toate misterele !


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: