Publicat de: orchidclub | Martie 11, 2009

Calypso – orhideea boreala

Curioşii care doresc să admire orhidee rare, spectaculoase, ce depăşesc frumuseţile cu care deja s-au obişnuit, caută excursii exotice în Tailanda, Malaezia, Sumatra sau Amazonia…

În această perioadă însă o vizită la reşedinţa lui Moş Crăciun, la Kuusamo, în Laponia, aproape de Cercul Polar de Nord, ar fi cea mai bună alegere. Este perioada în care poate fi admirată o specie de orhidee de legendă: se numeşte Neidonkenka, în finlandeză Papucul zînei.

Este o plăntuţă de 10 cm, cu o singură frunză, care are o floare de culoare liliachie, ca o coroană regală, cu miros de vanilie. Infloreşte imediat după topirea zăpezii şi este grăbită să-şi ducă la coacere seminţele în scurtul timp al verii nordice. Este ajutată de o ciupercă din sol pentru a-şi asigura hrana şi de un bondar care o polenizează. Este o zînă înconjurată de slujbaşi ai curţii polare. Numele ei ştiinţific este din această cauză Calypso borealis. Calypso pentru că are farmecul şi frumuseţea nimfei care l-a acaparat pentru şapte ani pe Odiseus în timpul peregrinărilor sale şi borealis pentru că a luat naştere, după unele legende nordice prin atingerea pămîntului de către aurora boreală, un fenomen ceresc fascinant al lumii . Aceasta, ca o zeitate, păşind pe pămînt şi-a pierdut un papuc, din care a răsărit Neidonkenka şi i-a transmis culorile celeste.

Viaţa pentru Calypso borealis nu este de loc uşoară. Ea răsare din tundra presărată cu stînci şi pini pitici imediat ce soarele desface primele insule de pământ din strînsoarea zăpezii. Creşte repede, luîndu-şi hrana din seva secretată de o ciupercă subterană, cu care se află în relaţia de micorriză. Fără această ciupercă nu poate supravieţui. Nu s-a putut încă stabili cum a fost posibil ca această orhidee să găsească la latitudinea cercului polar de nord un partener pentru supravieţuire.

După ce a înflorit apar şi bondarii, atraşi de mirosul dulceag de vanilie al florii. O vizitează cu mare plăcere şi o polenizează. Pînă ce soarele se ascunde din nou şi vine iarna polară, seminţele se coc şi ajung în pămînt pentru a da naştere unei noi nimfe Calypso, în anul următor. Dacă săminţa are noroc şi găseşte ciuperca magică, după vreo douăzeci de ani va înflori, ca şi mama ei. În acelaşi timp însă planta mamă acumulează hrană pentru ea însăşi, în bulbul de dimensiunea unei alune, pentru că în anul care urmează va începe o nouă luptă pentru supravieţuire.

După ce Calypso a fost descoperită în Laponia, s-au gasit locaţii unde ea trăieşte şi în America de Nord şi în Siberia şi Asia de Nord. Toate sunt în zona Cercului polar unde este vizibilă aurora boreală.

Pentru că ne plac legendele, aceste constatări ne fac să credem că această orhidee unică în lume este într-adevăr o amprentă terestră a aurorei boreale.

Şi pentru că legendele romantice au inspirat multe opere literare nemuritoare, se pare că Ion Barbu, aflînd în împrejurări necunoscute, despre Neidonkenka, a scris Riga Crypto şi Lapona Enigel.

Riga Crypto este ciuperca subterană, care deşi este un geniu, nu poate răzbate într-un mediu ostil, însă poate să se afirme printr-o altă fiinţă, strălucitoare şi spectaculoasă, frumoasa Laponă Enigel. Ea însă îl acceptă doar ca pe un protector, nu va fi niciodată mireasa lui Riga Crypto, care este dintr-un alt mediu social, inferior celui din care provine şi unde trăieşte Enigel.

Este exact ceea ce se întîmplă cu spectaculoasa orhidee din Laponia şi ciuperca ascunsă care o hrăneşte mereu pentru a supravieţui în lumea îngheţată a nordului. Trăiesc în acelaşi loc, dar în alte medii, ciuperca este subterană, iar Calypso se bucură de soarele nordic.

Aşadar, dacă veţi vizita vreodată Kuusamo, în căutarea lui Santa Claus, sau a Aurorei Boreale, întrebaţi şi de Neidonkenka, mica nimfă vegetală, pe care botanistul american Ames Oakes a botezat-o Calypso.

Mai aveti timp sa stringeti niste fonduri caci infloreste in luna mai…

Imagini extraordinare veti putea savura in albumul:

http://www.flickr.com/photos/ngawangchodron/sets/72157594205273175/


Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: