Publicat de: orchidclub | Ianuarie 29, 2009

Orhideea de care dam zi de zi> Vanilia

Exista o orhidee pe care aproape zilnic o întîlnim, măncînd o prăjitură, cumpărînd o ciocolată sau un iaurt, comandînd o îngheţată…

Despre cine este vorba?

Bineînţeles, este vanilia, care ne încîntă cu gustul şi parfumul unic, de neconfundat. Cum a ajuns vanilia regina mondială a aromelor?

Povestea a început în data de 4 martie 1519, cînd Hernando Cortez a acostat pe coasta Mexicului, unde spaniolii au pus bazele viitorului port Veracruz.

Cortez a fost întîmpinat de băştinaşi cu bucate alese, cu gusturi alese, necunoscute, printre care se afla şi aroma de xanath, a florii secrete în limba populaţiei Totonaco.

Spaniolii au adus păstăile de xanath în Europa, unde i s-au dat numele de vanilla.

Noi suntem obişnuiţi cu vanilia, doar în orice bucătărie este nelipsită la pregătirea unei prăjituri,

dar acum 4-5 sute ani oamenii în Europa se minunau cum de o plantă poate să producă o aromă atît de specială. Astfel s-a aflat legenda vaniliei, adică a florii secrete…

Regele Tenitzill al treilea, al Ţinutului Totonaca a avut o fată de o frumuseţe rară, Tzacopontziza, Steaua Dimineţii. El a hotărît ca fiica ei să fie ascunsă de privirile bărbaţilor şi a trimis-o pentru a sluji zeiţa Tonacayoua, a fertilităţii. Dar prinţul Zcotanoxga, Tînărul Cerb, a zărit-o şi nu şi-a putut înfrînge dorinţa. Într-o dimineaţă, cînd prinţesa a părăsit templul zeiţei a răpit-o pe Steaua Dimineţii şi a fugit cu ea spre munţi. Dar la scurt timp preoţii templului i-au găsit şi i-au sacrificat în numele credinţei faţă de Zeiţa fertilităţii.

După cîteva zile de la uciderea lor, din stropii de sînge ai tinerilor iubiţi au răsărit vrejuri puternice care urcau spre cer, crescînd neîcetat şi scoţînd frunze de culoarea smaraldului. Apoi s-au acoperit cu flori galbene ca razele soarelui, care răspîndeau un parfum delicat dar puternic precum sufletul nevinovat al prinţesei ucise.

Astfel orhideea, xanatha a devenit floarea secretă şi simbolul iubirii pe altarul Zeiţei fertilităţii, Tonacayoua a regatului Totonaca.

Desigur, această legendă este impresionantă prin mesajul ei, dar trebuie să o acceptăm aşa cum este… Ceea ce a urmat sosirii vaniliei în Europa este însă de necrezut, dar adevărat…

Companiile de mirodenii au început o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru supremaţia asupra aromei de vanilie. S-au căutat surse de obţinere a păstăilor prin toate zonele unde ea crestea, mai ales în zona Americii centrale. Dar faţă de cererea de pe piaţa europeană nu se putea asigura necesarul.

Kilogramul de vanilie a ajuns la preţuri exorbitante, de pînă la 500 de lire sterline.

S-a încercat aclimatizarea în alte zone ale globului unde conditiile naturale sunt asemănătoare cu cele din Mexic. Dar nu s-au putut obţine decît plante nu şi fructe, care să aducă o recoltă de păstăi de vanilie.

Stiinţa botanică nu era încă în stare să lămurească misterul.

Abia în anul 1837, botanistul Antoine Morren a descoperit că doar albina Melipona, care trăieşte în Mexic, este în stare să polenizeze floarea de vanilie. Ea poate pătrunde în receptaculul florii şi poate transporta polenul pentru fertilizare,ca apoi să se dezvolte şi fructul rîvnit. Botanistul belgian nu a reuşit însă elaborarea unei proceduri de polenizare artifială pentru a aduce plantaţiile nefertile la eficienţă, polenul aflîndu-se atît de adînc în receptaculul florii încît nu se putea imita acţiunea albinei.

Plantaţii de vanilie existau deja în multe locuri exotice, inclusiv pe insula Reunion, colonie franceză, situată lîngă insula Mauritius.

Edmund Albius, un sclav de culoare de 12 ani, de pe o plantaţie din Reunion a descoperit, din întîmplare, în 1841, o metodă simplă de a poleniza floarea manual. Această metodă este utilizată şi astăzi, iar Reunion este una dintre marile producătoare de vanilie.

Albius a murit în 1880 într-o sărăcie cruntă, deşi averi de miliarde au izvorît din degetele sale, care au înlocuit albina misterioasă din Mexic pe insula Reunion. Sunt însă şi întîmplări cu rezonanţă exotică recente legate de vanilie

Este legată de insula Toga, o insulă-regat din pacific unde planta a fost aclimatizată, dar modul corect de cultivare nu se cunoştea. Fructele erau recoltate prea timpuriu pentru a putea fi valorificate în mod corespunzător. În goana după pieţe de aprovizionare, Hank Kaestner, agent al unei mari companii de mirodenii a trebuit să-l convingă pe regele insulei, Tupou al VI-lea, să emită un decret regal , privind perioada de recoltare a păstăilor de vanilie. Nerespectarea decretului aducea pedepse aspre. Astfel insula Tonga a aterizat în rîndul furnizorilor importanţi de pe piaţa globală… Era în 1986…

Iată cum aroma din fursecul mamei, datorată unei orhidee, reuneşte o prinţesă din legendele mexicane, un conquistador spaniol, comercianţi de mirodenii, un botanist belgian, o albină unică, un sclav cu degete de aur, un rege din insula Tonga şi multe sacrificii şi mulţi bani.

Reclame

Responses

 1. Cat de frumoase sunt legendele––din dragoste curata nu poate izvorasca numai o planta miraculoasa!!

  Stiu despre albinele Melipona ca nu au ac.

 2. minunat articol….in timp ce citeam parca simteam mirosul si aroma vaniliei….mi-as dori sa imi cumpar o astfel de orhidee aveti idee de unde as putea?…va multumesc

  • Buna Dana,
   Ma bucur ca ti-a placut povestea…
   Vanilia este destul de rar comercializata. Pina acum am auzit doar de la 2 persoane ca au gasit in florarie cite o planta, una la Timisoara si una la Bucuresti


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: